Petri Mononen

Tervehdys kaikille, olen Petri Mononen, 51-vuotias SDP:n ehdokas. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä.
Asumme Kaavin keskustassa, kymmenisen vuotta sitten rakentamassani omakotitalossa. Olen täältä kotoisin, Suovaaran perukoilla lapsuuteni viettänyt. Työelämäni aloitin Luikonlahden kaivoksella kesätöissä, sittemmin kaivosala on seurannut minua eri elämänvaiheissani. Olen ollut malminetsinnässä kairaajana Suomen Malmilla, SES Finlandilla ja Geotekilla. Näiden töiden ohella olen toiminut järjestyksenvalvojana ravintoloissa, sekä ajanut taksia. Perheen kasvaessa reissutyö alkoi väsyttää, joten opiskelin prosessinohjaajaksi. Nykyinen työpaikkani on Siilinjärven Yaralla. Olen toiminut siellä prosessinohjaajana kolmivuorotyössä vuodesta 2011 lähtien.

Harrastan lukemista ja kuntosalilla käymistä. Talvella hiihdän, ja pyöräilen läpi vuoden. Rakentaminen on lähellä sydäntäni. Kolmannen rakennusprojektin, kesämökin, loppusuora alkaa häämöttää. Mökin pitäisi valmistua tälle kesälle. Lisäksi veneily kuuluu harrastuksiini. Traktorihommat ovat myös mukavia. Traktorilla saan talvella hoidettua lumityöt ja kesällä ajettua polttopuut omasta metsästä. Lisäksi minulla on ukkini aikoinaan ostama traktori Fordson Dexta vuosimallia 1963. Haaveenani olisi saada tuo traktori vielä kunnostettua, jotta sillä pääsisi kylänraitille ajelemaan.

Perheen kanssa täällä maalla eläneenä viihdymme hyvin. Tämä on meille maailman paras paikka asua. Täällä on rauhallista, ja puhdas, kaunis luonto antaa voimavaroja työssä jaksamiseen, sillä minullekin noita työkilometrejä vuodessa kertyy runsaasti. Kaavilla on hyvät harrastusmahdollisuudet. Täällä voi harrastaa muun muassa kuntosalilla käymistä, salibandya ja sirkustelua. Harrastaminen täällä on halvempaa kuin kaupungissa. Tanssilavan nostalgiaa voi kokea kesäsunnuntaisin Sivakan tanssilavalla. Vaikkojoki tarjoaa retkeilijälle hyvät mahdollisuudet ulkoiluun hienoissa maisemissa. Palvelumme ovat pienen kylän mittakaavassa aivan huippuluokkaa. Käyttämällä niitä mahdollisimman paljon, säilytämme kylämme elinvoimaisena.
Kesällä runsas mökkiläisten määrä rikastuttaa kylää. Etätyöt ovat tulleet osaksi yhteiskuntaamme. Siksi olisi tärkeää saada parannettua nettiyhteyksiä, niin sekään ei olisi este tänne muuttoa miettiessä. Kaavilla on nyt monipuolinen tonttitarjonta ja edullisempi hinta verrattuna kaupunkeihin. Näitä asioita täytyisi korostaa kunnan julkisivussa, jotta saisimme houkuteltua uusia asukkaita kuntaamme.

Sitten vielä meidän yhteisistä asioista. SDP:n ehdokkaiden yhdessä laatimissa tavoitteissa on pyritty ottamaan huomioon eri ikäryhmien tarpeita. Nyt meillä on vanhuksille kaksi uutta nykyaikaisia vaatimuksia vastaavaa hoitokotia, uusi koulurakennus ja sen monikäyttöinen liikuntasali, sekä suunnitteilla oleva uusi päiväkoti. Se on paljon näin pienelle kylälle. Näitä päätöksiä tehdään yhdessä. Tottahan on, että pienten kuntien pärjääminen nyky-yhteiskunnassa on haastavaa. Käytettävissä olevaa rahaa ja verotuloja on entistäkin niukemmin, jolla kaiken kaikkiaan on ratkaiseva merkitys lopputulokseen päätöksiä tehdessä. Sekin on selvää, että kaikki päätökset eivät ole mukavia ja helppoja, silti välttämättömiä tehdä pärjätäksemme itsenäisenä kuntana. Toivottavaa olisi, että sote-uudistus saataisiin valmiiksi, niin pienten kuntien taloudellinen tilanne helpottuisi. Valtuuston lisäksi olen toiminut tarkastuslautakunnassa sekä teknisessä lautakunnassa jäsenenä. Näissä toimissa päätöksenteko on sujunut hyvässä yhteishengessä. Positiivisemman ilmapiirin luomiseen tarvitaan meitä kaikkia kuntalaisia. Kaavilla on ollut äänestysprosentti valtakunnan alhaisimpia, joten siinäkin meillä on parantamisen varaa. Vain äänestämällä voi vaikuttaa. Olen valmis toimimaan kuntamme parhaaksi tavoitteena vireä, viihtyisä sekä elinvoimainen kylä.

Iloisella mielellä kohti tulevaa kesää,

Petri